top of page
Search
  • Writer's pictureLe Ni

Plavac mali Lipanović

Berba: 2018.

Viški plavac obitelji Lipanović nastaje iz najpoznatije crne sorte u Hrvatskoj- plavca malog. Obitelj Lipanović bavi se vinogradarstvom na otoku Visu otkad postoji pisani trag o postojanju obitelji. Obitelj Lipanović je jedina na svijetu koja igrom slučaja ima svoje podrume u vojnim tunelima te na taj način klimatska svojstva i svjetlosna nepropusnost osiguravaju idealne uvjete za čuvanje vina.
Plavac mali Lipanović je lijepe rubin crvene boje, gusto te mnogobrojnih vinskih suza. Na nosu ima izražene sortne arome koje su dobile poseban karakter odležavanjem u hrastovim bačvama. Izražena je bogata paleta aroma kao što su suhe šljive, suha smokva, lagane note rogača te vanilije. Vino će vas nakon kušanja ostaviti bez daha, pjeskovito tlo na kojem raste plavac obitelji Lipanović, čini ga posebnim. Vino pokazuje svoju pravu snagu plavca, kompleksnost te jačinu. Ima lijepe glatke tanine, punog je okusa te ostaje dugo sjećanje u ustima na ovaj vrhunski plavac. Ovo je vino velikog potencijala koje će i nakon dugo godina pravilnog skladištenja pokazivati svoju moć i raskoš s potpisom otoka Visa.
Ovo vino će Vam najviše pokazati na temperaturama posluživanja između 16-18 stupnjeva te će odlično pasati uz neki lijepi komad divljači ili uz pečenje. Za one hrabre, preporučamo također da probate ovaj plavac s čokoladnim moussom koji ćete kapnuti s par kapi pikantnog maslinovog ulja ili malo tamne čokolade s peperončinom.








0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page